
Λεπτή ζύμη vs αφράτη: Το απόλυτο pizza-δίλημμα!
Πίτσα χωρίς ζύμη; Δεν παίζει. Η ζύμη είναι η βάση, ο «καμβάς» για όλη τη μαγεία των υλικών που ακολουθούν. Και κάπου εδώ έρχεται το μεγάλο δίλημμα: λεπτή ζύμη ή αφράτη;
Αν νομίζεις ότι είναι «όλες ίδιες», σου έχουμε νέα. Η επιλογή ζύμης κρύβει πίσω της ιστορία, τεχνική και... attitude!
Η λεπτή ζύμη: Όταν το less είναι more
Η λεπτή, ιταλικού τύπου ζύμη (γνωστή και ως Neapolitan ή Romana) είναι η κλασική επιλογή για όσους αγαπούν τις καθαρές, ανάλαφρες γεύσεις.
Φτιάχνεται με πολύ λεπτά αλεσμένο αλεύρι, λίγη μαγιά, αλάτι και νερό. Το μυστικό της; Ο χρόνος. Αφήνεται να ωριμάσει αργά, για 24-48 ώρες, ώστε να αναπτύξει την τέλεια υφή και εκείνες τις μικρές φουσκάλες που κάνουν κάθε μπουκιά να ξεχωρίζει.
Ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, συνήθως σε ξυλόφουρνο, και καταλήγει λεπτή στη μέση, με πιο φουσκωμένο, τραγανό «cornicione» (η άκρη που όλοι αγαπάμε να «τσιμπάμε» στο τέλος).
Αν είσαι από εκείνους που θέλουν τα toppings να πρωταγωνιστούν, που αγαπούν την crispy υφή και την ελαφριά αίσθηση μετά το φαγητό, τότε μάλλον μόλις βρήκες την αγαπημένη σου ζύμη!
Δοκίμασε μια Segreto πάνω σε λεπτή ζύμη. Λιτή, elegant και με τέλειο balance για να αναδείξει κάθε υλικό. Less is more, είπαμε!
Η αφράτη ζύμη: Το απόλυτο comfort treat
Η αφράτη ζύμη είναι η απόλυτη comfort επιλογή. Χορταστική, μαλακή και γεμάτη, είναι ιδανική για εκείνες τις μέρες που θες να πεις «σήμερα το απολαμβάνω στο φουλ».
Η συγκεκριμένη ζύμη είναι πιο «ψωμένια» και έχει πιο πλούσια, μαλακή υφή που αγκαλιάζει κάθε υλικό. Συνήθως περιέχει περισσότερο νερό και μαγιά, ενώ το ψήσιμο σε ταψί τη βοηθά να αποκτήσει εκείνη την χαρακτηριστική αφράτη βάση που λατρεύεις να δαγκώνεις.
Αν είσαι από αυτούς που κρατάνε το τελευταίο κομμάτι για το τέλος, που τους αρέσει να «βουτάνε» το κομμάτι στη sauce και να το απολαμβάνουν αργά, τότε η αφράτη ζύμη είναι ό,τι πρέπει για σένα. Και ναι, δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!
Δοκίμασε μια Pepperoni σε αφράτη ζύμη. Comfort, πλούσιες γεύσεις, και απόλυτα satisfying bites που θες να συνεχίζεις… και να συνεχίζεις.
Η αφράτη ζύμη της l’artigiano: Η δική μας υπογραφή
Η αφράτη ζύμη μας είναι το trademark μας. Χρησιμοποιούμε δικό μας αλεύρι, με μυστική συνταγή που συνδυάζει σκληρό και μαλακό αλεύρι για extra γεύση και θρεπτική αξία, ενώ έχει το γνώριμο, τετράγωνο σχήμα που θυμίζει ταψί - σαν αυτές που αγαπήσαμε στο οικογενειακό τραπέζι. Ζυμώνουμε καθημερινά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να ωριμάσει φυσικά για 24 ώρες, ώστε να απολαμβάνεις το πιο φρέσκο και απολαυστικό αποτέλεσμα.
Αυτή είναι η μαγεία πίσω από κάθε pizza bite που σε κάνει να θες «και άλλο».
Fun facts:
Η λεπτή ζύμη έχει συνήθως λιγότερες θερμίδες ανά κομμάτι, γιατί περιέχει λιγότερη ποσότητα ζύμης. Φυσικά, όλα κρίνονται στο topping game!
Η μακρά ωρίμανση της λεπτής ζύμης δίνει εκείνη την αέρινη υφή και πιο «complex» γεύση που την κάνουν ξεχωριστή.
Στην Ιταλία, οι pizza fans τσακώνονται διαχρονικά για το αν η λεπτή είναι «η μόνη σωστή» ή αν οι πιο αφράτες εκδοχές είναι το απόλυτο comfort treat.
Team Thin ή Team Fluffy;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Υπάρχει μόνο το mood σου. Κάποιες μέρες θες κάτι ελαφρύ και crispy, άλλες μέρες θες comfort και… απολαυστικό μασούλημα.
Εσύ, σε τι mood είσαι σήμερα;
Ανακάλυψε όλες τις επιλογές ζύμης στο μενού της l’artigiano και βρες τη δική σου αγαπημένη!